POSTANAK VRSTA - 3.142,30 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
POSTANAK VRSTA

POSTANAK VRSTA

3.307,69 RSD  3.142,30 RSD
Popust: 5%

autor: CHARLES DARWIN
broj stranica: 536
godina izdanja:
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige širina i visina: 15x22,5 cm
jezik: hrvatski

POSTANAK VRSTA prirodnim odabirom ili očuvanje povlaštenih rasa u borbi za život
uz 200. godišnjicu Darwinova rođenja i 150. godišnjicu izlaska ove knjige
Iz recenzija...
... To je posljednji tekst koji je izašao iz Darwinova pera. Opsežniji je od prvoga izdanja: dodano je čak jedno posve novo poglavlje (sedmo), a neka su druga dijelom izmijenjena i znatno proširena.
Općenito se smatra da je to, šesto izdanje prikladnije za širu čitalačku publiku, bolje je usklađeno za potrebe školske i (visokoškolske) mladeži – konačno, to je završna Darwinova verzija (što i sam Darwin objašnjava u uvodu), pa i ta činjenica govori sama za sebe.
... Opravdanje i potrebu za novim prijevodom vidim u nekoliko činjenica: prvo, riječ je o knjizi u kojoj su prvi put sustavno i za ono vrijeme iscrpno izneseni dokazi u prilog evoluciji života na Zemlji: drugo, u njoj su postavljena temeljna načela i objašnjen je mehanizam moderne, danas prihvaćene teorije evolucije: treće, time je to postala nova znanstvena paradigma, koja je definitivno oborila dotadašnji, stari fiksizam, tj. vjerovanje u nepromjenjivost vrsta (ili barem vjerovanje u nepromjenjivost „bîti” vrsta): četvrto, većina kasnijih diskusija, eventualnih prigovora nekih autora, ali i dogradnji na Darwinove temelje od drugih, odnosi se upravo na to zadnje, šesto izdanje.
... Skupnim izdanjem dvaju Darwinovih djela dobivamo rijetku priliku da ih oba upoznamo istodobno. Bit će to izdavački pothvat na koji ćemo zaista moći biti ponosni, jednako zbog aktualnosti tematike, kao i zbog kvalitete (ljepote) prijevoda.
prof. dr. sc. Ivan Gušić, član HAZU
... Knjiga Charlesa Darwina Postanak vrsta, uz Bibliju i pokoju drugu knjigu, vjerojatno je najutjecajnija knjiga ikada napisana u povijesti civilizacije. Njegovo djelo nema samo povijesnu vrijednost, ono je i danas neiscrpno vrelo, paradigma novijih istraživanja na brojnim drugim znanstvenim područjima, uključujući i društvene znanosti. Daniel Dennett, danas vodeći filozof, nazvao je Darwinovu knjigu univerzalnom kiselinom u kojoj se otapaju sve ostale teorije, a američki biolog Dobzhansky jednom je primijetio kako „ništa nema smisla osim u svjetlu darvinističke evolucije”...
prof. dr. sc. Darko Polšek
Katedra za antropologiju
Filozofski fakultet u Zagrebu