Poreč, grad i spomenici - 3.858,97 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Poreč, grad i spomenici

Poreč, grad i spomenici

3.858,97 RSD

autor: Petar   Prelog
broj stranica: 358
godina izdanja: 2007
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige širina i visina:
jezik: hrvatski


Posrijedi je drugo izdanje, odnosno rekonstrukcija prvog izdanja iz 1957. godine. U novijoj hrvatskoj povijesti umjetnosti monografija slovi kao inovativni model prikaza povijesnog grada i inicijalna etapa u nastanku metode koja je kasnije razvijena u Institutu za povijest umjetnosti. Do danas nije izgubila na poticajnosti i vrijednosti te je ostala jedina sintezna studija o Poreču.
«Nema sumnje da se ta studija o jednom gradu, njegovoj povijesti i njegovoj umjetničkoj baštini može označiti najzaokruženijim Prelogovim djelom. Ujedna ona je kao jedno od ključnih djela hrvatske povijesti umjetnosti ugrađena u temelje njezina postojanja kao suvremene kulturološke discipline.» (Milan Pelc).
«Prvi put je jedna urbana struktura sagledana u cijelosti i razmotrena u svim aspektima svoje dijakronije i složene stratifikacije... Naša povijest umjetnosti ušla je na teren izravnije i neposrednije nego li ikada prije toga te uzela u obzir dijelove baštine o kojima se prethodno vodilo malo ili nimalo računa». (Tonko Maroević)
U četiri tematske cjeline, poglavlja, autor prikazuje: Poreč u povijesti Istre, razvoj grada, njegove spomenike te analizira stanje grada, među ostalim i da pruži siguran temelj za njegovu nužnu obnovu nakon teškog bombardiranja potkraj Drugog svjetskog rata. Autorova poruka: «Kao što obnova grada ne smije dovesti do negacije njegovog povijesnog karaktera, tako ni zahtjev za očuvanjem te historijske cjeline ne može tražiti i održanje onih uvjeta života koji već odavno pripadaju prošlosti.» Poreču je Prelog posvetio još nekoliko studija, a o Eufrazijevoj bazilici napisao je monografiju.
«Poreč, grad i spomenici» četvrta je knjiga u ediciji Djela Milana Preloga. Dosad su objavljene: «Prostor - vrijeme» (1991.), «Između antike i romanike» (1994.) i «Studije o hrvatskoj umjetnosti» (1999), a izvan te edicije «Tekstovi o Dubrovniku» (2003.) u suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine.


Dodaj u korpu: