Pogon motornih vozila na autoplin - autor: Feđa Muštović - 2.186,75 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Pogon motornih vozila na autoplin - autor: Feđa Muštović

Pogon motornih vozila na autoplin - autor: Feđa Muštović

2.186,75 RSD

autori: Feđa Muštović
broj stranica: 148
godina izdanja: 2010
vrsta uveza: meki uvez
dimenzije knjige širina i visina:
jezik: hrvatski

Jedinstveno koncipirani priručnik o LPG autoplinu, kakav do sada nije publiciran na prostorima bivše Jugoslavije, a vjerovatno ni u Evropi;
Praktičan priručnik svima onima koje profesionalno ili amaterski zanima LPG autoplin, onima koji ga već koriste ili namjeravaju koristiti kao ekonomično, sigurno i ekološki prihvatljivo alternativno motorno gorivo;
Pouzdan vodič o renomiranim poslovnim subjektima u oblasti LPG autoplina sa prostora BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije;
Koristan izvor podataka o suvremenim tehničkim rješenjima i dostignućima u oblasti LPG autoplina;
Jednostavan i razumljiv zbornik tehničkih podataka i informacija za razne nivoe obrazovnih institucija.
Izvod iz recenzije:

Opći i tehnički priručnik pod naslovom Pogon motornih vozila na autoplin naći će neosporno svoje mjesto u institucijama i tvrtkama koje se bave autoplinom, na tehničkim fakultetima, u obrazovnom programu auto škola, u tijelima javne vlasti koje imaju izvršnu moć odlučivanja o poziciji i ulozi razvoja i biznisa a napose kod postojećih i budućih potrošača.
Ovo vrijedno djelo zbog svoje jednostavnosti prikaza mnogima kompliciranog tehničkog jezika i govora ima istovremeno univerzalni karakter prepoznatljiv i za čitatelje bez većeg strojarskog obrazovanja što ga čini jedinstvenim i razumljivim štivom. Takva razina pisanja knjige uz navedeni bogati izvor literature kojim se autor služio, samo su potvrda velikog stručnog autoriteta i respekta koji uživa u znanstvenim i stručnim krugovima Republike Hrvatske, zemljama regije i šire.
Kako je autoplin po svojoj ulozi alternativno ali istovremeno ekološki podobno i perspektivno gorivo, osuđeno na “vječnu borbu” za svoju poziciju u odnosu na konvencionalna goriva, duboko vjerujem u nemirni i istraživački duh magistra znanosti gospodina Faruka Muštovića, koji će iznjedriti “novi stručni nastavak” u budućnosti, na zadovoljstvo i radost struke ali i sve većeg broja korisnika.

Zoran Dojčinović

Priručnik je metodološki jasan i odlikuje ga postupnost i jednostavnost prikaza problematike korištenja ukapljenog naftnog plina – autoplina kao ekonomičnog, sigurnog i ekološki prihvatljivog energenta.
Priručnik pokriva područje koje do sada nije na ovaj sistematičan i cjelovit način bilo prezentirano u Republici Hrvatskoj ni u jednom drugom izdanju. Stoga Priručnik predstavlja korisnu i stručnu literaturu za dio stručne javnosti, gospodarstvenike i javnu vlast u području proizvodnje, distribucije i korištenja autoplina za pogon benzinskih i dizel motora.
Priručnik odgovara dostignućima suvremene struke u stručnom, metodološkom i edukacijsko-informativnom smislu.

Georg-Davor Lisičin

O autoru
Autor Faruk Muštović je rođen u Mostaru 1940. Diplomirao je 1964. na Mašinskom Fakultetu u Sarajevu, gdje je magistrirao 1977. godine na Interdisciplinarnom postdiplomskom studiju iz oblasti nafte, plina i petrokemije. 
Kao projektant i voditelj inženjering poslova u Energoinvestu i Petrolinvestu (1964–1974) realizirao je više postrojenja iz oblasti nafte, prirodnog, tečnog i gradskog plina (naftne stanice za INA - Naftaplin, Zagreb, plinska postrojenja na Naftagas, Novi Sad, Plinara, Rijeka, Rafinerija nafte, B. Brod, Rafinerija motornog ulja, Modriča).
Kao predstavnik Energoinvesta vodio je projekt razvoja i proizvodnje LPG opreme i uređaja u okviru Konzorcija talijanskih firmi Tartarini i C.E.R.I. i Energoinvesta (1969-1975).
Osnivač je poduzeća Sarajevo-Gas, njegov prvi direktor i šef tima za projektiranje i izgradnju plinovoda Zvornik-Sarajevo i plinskog sistema grada Sarajeva, (1975-1980), realiziranog u okviru Projekta Svjetske banke za zaštitu čovjekove sre­dine Sarajeva. 
Kao predstavnik Jugoslavije od 1981-1984 bio je ekspert Komisije za korištenje plina pri IGU - Međunarodnoj Plinskoj Uniji. 
Kao priznati stručnjak u oblasti energetike, nafte, plina i petrokemije bio je angažiran kod firmi: Copechim, Paris; Sudco, Amsterdam i Tebodin, Hag (1984–2003).
Pokrenuo je i vodio projekat mjerenja vjetropotencijala na Podveležu u cilju utvrđivanja mogućnosti komercijalne proizvodnje električne energije iz tog alternativnog izvora (2001–2004). 
Završio je nekoliko specijalizacija u inozemstvu iz oblasti suvremenog inženjeringa i menadžmenta. 
U preko 40 godina svog radnog angažiranja uradio je desetak istraživačkih projekata, studija i ekspertiza. 
Ima više objavljenih stručnih radova u časopisima bivše Jugoslavije i inozemstvu. 
Napisao je nekoliko stručnih knjiga, među kojima su najznačajnije:

Tečni naftni plin (propan-butan), Privredni pregled, Beograd, (1974.)
Sarajevo, Projekat zaštite čovjekove okoline – Project for the Protection of Human Environment, (dvojezično), (Koautor uz I. Kalkan i Z. Prlenda), Forum, N. Sad, (1984.)
Wind Power Plant Projects in Bosnia and Herzegovina – Vjetrolektrane u BiH, (paralelni tekst na engleskom i bosanskom jeziku), TDK Šahinpašić, Sarajevo, (2005.)
Propan-butan (Prirodna energija u zaštiti okoliša), IBC, Sarajevo, Monterey, Dower, USA, (2006.)
LPG (Propan-butan) autoplin, IBC, Sarajevo; Monterey, Dower, USA, (2008.)
Detaljnije, sadržaj i nekoliko stranica...

Dodaj u korpu: