PARIŠKA PRESUDA - 3.473,07 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
PARIŠKA PRESUDA

PARIŠKA PRESUDA

3.656,83 RSD  3.473,07 RSD
Popust: 5%

autor: GEORGE M. TABER
broj stranica: 362
godina izdanja:
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige širina i visina: 16x23,3 cm
jezik: hrvatski

Prije više od 30 godina, točnije 1976. godine, u Parizu se zbio jedan naizgled nevažan događaj. Sve je počelo željom mladog Engleza Stevena Sppurriera da reklamira svoju trgovinu vinima i školu za sommeliere. Odlučio je organizirati natjecanje nepoznatih kalifornijskih i čuvenih francuskih vina.
Ono što je trebalo izgledati kao zabava preraslo je u nešto što je revolucioniralo svijet vina. Devet vrhunskih francuskih stručnjaka i sommeliera degustiralo je vina iz neoznačenih boca i s neprikrivenim omalovažavanjem komentirali su ona za koja su bili sigurni da su kalifornijska. „Definitivno Kalifornija, nema mirisa.“, rekao je jedan od članova žirija komentirajući francusko vino. „ Ah, natrag u Francusku!“ uzviknuo je drugi za Chardonnay iz Kalifornije. Malo je reći da su rezultati degustacije bili iznenađenje. Bili su šokantni: kalifornijska su vina u obje natjecateljske kategorije, među bijelim i crnim, ocijenjena boljima. Kreator bijelog pobjednika, Chardonnaya-berba 1973., bio je Mike Grgich, a crnog Cabernet Sauvignona Warren Winiarski.
Francuzi su učinili sve što su mogli kako bi prikrili rezultate. Možda bi im to uspjelo da degustaciju nije pratio jedan (jedini) američki novinar Time-a. Bio je to George M. Taber. Vijest o neobičnoj degustaciji nije osvanula samo na naslovnici njegova lista, već i na naslovnicama svih svjetskih novina. Novinski je članak prerasta u knjigu Georgea M. Tabera Pariška presuda. Tu je knjigu britanski časopis Decanter proglasio knjigom godine 2006.