Osnove upravljanja javnim dugom - 5.512,81 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Osnove upravljanja javnim dugom

Osnove upravljanja javnim dugom

5.512,81 RSD

autor: A. Bajo, M. Primorac, A. Andabaka Badurina
broj stranica: 320
godina izdanja: 2011
vrsta uveza: meki
dimenzije knjige širina i visina: 17x24 cm
jezik: hrvatski

Osnove upravljanja javnim dugom je udžbenik koji se bavi razumijevanjem pojma, strukture, upravljanja i tehnika izdavanja javnog duga na domaćem i inozemnom financijskom tržištu. Posebice se obrađuju strukture javnog duga, vrste i obilježja državnih jamstava, uloge Sabora, Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke u upravljanju javnim dugom i gotovinom, te likvidnošću Državnog proračuna. Premda značajne za održivost državnih financija, te teme nisu u dovoljnoj mjeri obrađene u hrvatskoj stručnoj, ali i znanstvenoj javnosti i literaturi. Nažalost, tema upravljanja javnim dugom nije dovoljno naglašena unatoč činjenici da financijska kriza izravno pogađa državu povećavajući troškove zaduživanja koji se financiraju i dodatnim porezima.

Stoga bi ova knjiga trebala popuniti prazninu u literaturi, pridonijeti boljem razumijevanju javnog duga te koristiti kao vodič i priručnik za jačanje odgovornosti državnih institucija. Obrađene teme mogu biti dodatni poticaj studentima i znanstvenicima u istraživanju strukture javnog duga, ali i ukazati na posljedice slabog upravljanja javnim dugom na državne financije.

Udžbenik je podijeljen u osam glavnih dijelova, od kojih svaki ima dvije cjeline. U prvom se objašnjavaju dobre prakse, a u drugom stanje u Hrvatskoj.

Knjiga je prije svega namijenjena studentima ekonomskih fakulteta, ali može biti korisna i djelatnicima banaka, financijskih institucija (upraviteljima mirovinskih fondova, investicijskih fondova itd.), Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Središnjeg klirinškog i depozitarnog društva, Tržišta novca Zagreb, Zagrebačke burze, Vlade i Sabora, te široj stručnoj javnosti, novinarima i zainteresiranim pojedincima.