NOVELA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA - 5.512,81 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
NOVELA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

NOVELA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA

5.512,81 RSD

autor:
broj stranica:
godina izdanja:
vrsta uveza:
dimenzije knjige širina i visina: 17 x 24 cm
jezik: hrvatski


Hrvatski sabor je 26. travnja 2013. donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama (Narodne novine, br. 91/96, 68/98, 137/99, 114/01, 100/04, 107/07, 152/08, 126/10) koji stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
Novelom Zakona prije svega se teži daljnjoj dogradnji moderne i ažurne evidencij o pravnom stanju nekretnina, koja je usklađena s katastarskom evidencijom. Napušta se ručno vođenje zemljišnih knjiga i uvodi vođenje zemljišnih knjiga u elektroničkom obliku. Daljnje novine odnose se na sustav pravnih lijekova, jer se uvodi prigovor o kojemu odlučuje prvostupanjski sud, dok bi o žalbama u zemljišnoknjižnim predmetima odlučivao novi sud - Visoki zemljišnoknjižni sud Republike Hrvatske. Novelom Zakona redefiniraju se instituti osnivanja, obnove i dopune zemljišnih knjiga, kao i pojedinačni ispravni postupak, a također se unose novine u sustav dostave.
Autorskim radovima u Zborniku radova obuhvaćene su sve novine koje donosi Novela Zakona o zemljišnim knjigama, uz kritički osvrt na pojedina rješenja Novele. Autori su istaknuti stručnjaci zemljišnoknjižnog prava, stoga smo uvjerenja da će ovaj Zbornik biti veoma korisno štivo u svakodnevnoj praksi svih onih koji će primjenjivati Zakon o zemljišnim knjigama ili zatražiti rješenje na svoje konkretno pravno pitanje.

SADRŽAJ ZBORNIKA:
OSNIVANJE I OBNOVA ZEMLJIŠNE KNJIGE PREMA NOVELI ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA
Nives Radišić, dipl. iur.

NOVO UREĐENJE PRAVNIH LIJEKOVA
(prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama iz 2013. godine)
Damir Kontrec, dipl. iur.

PRAVILA O DOSTAVI U NOVELI ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA
Đuro Sessa, dipl. iur.

POJEDINAČNI ISPRAVNI POSTUPAK
(prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama iz 2013. godine)
Damir Kontrec, dipl. iur.

PRIJEDLOG PRAVILNIKA O POVEZIVANJU ZEMLJIŠNE KNJIGE I KNJIGE POLOŽENIH UGOVORA I UPISU VLASNIŠTVA POSEBNOG DIJELA NEKRETNINE - PREDLOŽENE NOVINE
Ana-Marija Končić

UKNJIŽBA PRAVA VLASNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU, ŠUMAMA I ŠUMSKOM ZEMLJIŠTU, JAVNOM VODNOM DOBRU I ŽELJEZNIČKOJ INFRASTRUKTURI
dr. sc. Jadranko Jug

ULOGA KATASTARSKIH PODATAKA U PRIMJENI ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA
mr. sc. Blaženka Mičević