Hrvatski filmski redatelji I. - 1.837,60 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Hrvatski filmski redatelji I.

Hrvatski filmski redatelji I.

1.837,60 RSD

autor: Joško Marušić, Tomislav Čegir, Tomislav Šakić
broj stranica: 140
godina izdanja: 2009
vrsta uveza: meki
dimenzije knjige širina i visina:
jezik: hrvatski


Ideja o knjizi eseja posvećenoj hrvatskim filmskim redateljima rodila se u redakciji Vijenca 2004,

kada sam kao pomoćnik glavnog urednika okupio suradnike u svrhu pokretanja feljtona Hrvatski filmski redatelji u tim novinama, iz kojega je za potrebe ove knjige preuzeta većina eseja Tomislava Šakića o režijama igranih filmova i Joška Marušića o režijama animiranih filmova. Autorskom timu knjige priključio se Tomislav Čegir, koji je za potrebe ovog izdanja obradio režije dokumentarnih filmova; Tomislav Šakić također je izravno za knjigu napisao poglavlja Naši filmski začinjavci. Zaboravljeni filmaš i Parodijski alibi.

Kao predsjednik Hrvatskoga društva filmskih kritičara smatrao sam da je kritičko pisanje o redateljima i filmovima iz povijesti hrvatskoga filma jedna od temeljnih zadaća naše profesije, a projekt je dobio primjerenu potporu Graovim putem zahvaljujem, kao i Hrvatskoj kinoteci, koja je omogućila našim istraživačima uvid u filmsku građu.

Tako smo dobili prvi svezak Hrvatskih filmskih redatelja, prve knjige takve vrste nakon povijesti hrvatskoga filma iz pera Ive Škrabala. On donosi pogled na redatelje hrvatskog igranog i dokumentarnog filma iz perspektive novih istraživača hrvatskoga filma, dok je redatelje animiranih filmova (u čiju povijest mladi filmolozi još nisu ozbiljnije zagrizli) obradio upravo jedan od njih. Otegotna je okolnost bila činjenica da još nije izrađena filmografija hrvatskoga filma (osim dugometražnog igranog filma) od 1940. do 1990. (razdoblja od 1904. do 1940. te od 1990. od 2000. obradio je prerano preminuli Vjekoslav Majcen). Nadam se da će Hrvatska kinoteka u skoroj budućnosti realizirati taj važan projekt te da će se nastaviti rad i na sljedećim svescima Hrvatskih filmskih redatelja.


Dodaj u korpu: