Etika - 1.462,73 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Etika

Etika

3.656,83 RSD  1.462,73 RSD
Popust: 60%

autor: Edgar Morin
broj stranica: 234
godina izdanja: 2008.
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige širina i visina: 17x24 cm
jezik: hrvatski

Prema riječima prof. dr. Rade Kalanja koji je napisao pogovor hrvatskom izdanju, Morinova se etička pozicija u mnogočemu razlikuje od većine novijih etičkih tematizacija. To nije normativna etika koja formulira gotove postulate i preskripcije moralnog djelovanja. Ona daje smjernice mišljenja i djelovanja u vremenu kada izgleda da nikakve smjernice nisu moguće. Njegova etika uzima u obzir sve ljudske spoznaje, sve znanosti, ali ipak smatra da se područje etike ne može poistovjetiti ni s jednom drugom znanošću.

Knjiga se sastoji od pet cjelina. U prvom dijelu autor nas uvodi u neke temeljne odnose utemeljenosti etičke misli. Ukazuje na čovjekovu subjektivnu potrebu za etikom i etičku neizvjesnost. U drugom dijelu propituju se relacije između etike i društva i etike i politike. Autor zaključuje da su u znanosti i tehnologiji postignuti značajni uspjesi, ali u moralnom smislu neuspjeh. U trećem dijelu objašnjavaju se neke etičke pozicije: etički individualizam, etika povezanosti, etika razumijevanja te pitanja o velikodušnosti i aktualnoj temi oprosta i mudrosti življenja. Etika nije "zlatna sredina", nego neprestano propitivanje suprotnosti. Četvrti dio posvećen je etici zajednice i u njemu se raspravlja o etičkim pitanjima s aspekta dihotomije zajednice (Gemeinschaft) i društva (Gesselschaft). Peti dio (Antropoetika) ukazuje na potrebu planetarne, odnosno globalne etike. U odnosu na krizu modernog društva potrebno je pronaći regenerativne puteve. Kao što sam autor kaže, "antropoetičko-politička zadaća tisućljeća je da se postigne planetarno jedinstvo u različitosti".
Autor polazi od pretpostavke da moderna kultura nije sposobna riješiti nastale globalne probleme niti ih može rješavati u postojećoj kulturnoj paradigmi. Kriza naše kulture potiće sazrijevanje svijesti o promjeni mišljenja i načina djelovanja. Poticaj promjeni i sazrijevanju kulture autor pronalazi u etici, koja je za njega kompleksna etika i koju definira kao metagledište u razmišljanjima o načelima morala. U tom se svjetlu u Etici analizira odnos između spoznaje i etike, znanosti i etike, politike i etike te ekonomije i etike.

Prijevod Morinove Etike razumljiv je širem krugu čitatelja. U svakom poglavlju navedene su definicije i obrazloženja pojmova i stavova, a na kraju knjige dodan je glosar.

Dodaj u korpu:Novo za January

Nuklearna medicina
Nuklearna medicina
2.297,01 RSD
Perioperativna skrb o bolesniku s kataraktom
Perioperativna skrb o bolesniku s kataraktom
1.837,60 RSD  1.745,72 RSD
Popust: 5%
Strabizam i nistagmus
Strabizam i nistagmus
6.431,62 RSD  6.110,04 RSD
Popust: 5%
Karcinogeneza
Karcinogeneza
3.675,21 RSD  3.491,45 RSD
Popust: 5%
Spannbetonbau
Spannbetonbau
13.782,04 RSD
Spannbeton
Spannbeton
4.961,53 RSD