Etika - 1.462,73 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Etika

Etika

3.656,83 RSD  1.462,73 RSD
Popust: 60%

autor: Edgar Morin
broj stranica: 234
godina izdanja: 2008.
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige širina i visina: 17x24 cm
jezik: hrvatski

Prema riječima prof. dr. Rade Kalanja koji je napisao pogovor hrvatskom izdanju, Morinova se etička pozicija u mnogočemu razlikuje od većine novijih etičkih tematizacija. To nije normativna etika koja formulira gotove postulate i preskripcije moralnog djelovanja. Ona daje smjernice mišljenja i djelovanja u vremenu kada izgleda da nikakve smjernice nisu moguće. Njegova etika uzima u obzir sve ljudske spoznaje, sve znanosti, ali ipak smatra da se područje etike ne može poistovjetiti ni s jednom drugom znanošću.

Knjiga se sastoji od pet cjelina. U prvom dijelu autor nas uvodi u neke temeljne odnose utemeljenosti etičke misli. Ukazuje na čovjekovu subjektivnu potrebu za etikom i etičku neizvjesnost. U drugom dijelu propituju se relacije između etike i društva i etike i politike. Autor zaključuje da su u znanosti i tehnologiji postignuti značajni uspjesi, ali u moralnom smislu neuspjeh. U trećem dijelu objašnjavaju se neke etičke pozicije: etički individualizam, etika povezanosti, etika razumijevanja te pitanja o velikodušnosti i aktualnoj temi oprosta i mudrosti življenja. Etika nije "zlatna sredina", nego neprestano propitivanje suprotnosti. Četvrti dio posvećen je etici zajednice i u njemu se raspravlja o etičkim pitanjima s aspekta dihotomije zajednice (Gemeinschaft) i društva (Gesselschaft). Peti dio (Antropoetika) ukazuje na potrebu planetarne, odnosno globalne etike. U odnosu na krizu modernog društva potrebno je pronaći regenerativne puteve. Kao što sam autor kaže, "antropoetičko-politička zadaća tisućljeća je da se postigne planetarno jedinstvo u različitosti".
Autor polazi od pretpostavke da moderna kultura nije sposobna riješiti nastale globalne probleme niti ih može rješavati u postojećoj kulturnoj paradigmi. Kriza naše kulture potiće sazrijevanje svijesti o promjeni mišljenja i načina djelovanja. Poticaj promjeni i sazrijevanju kulture autor pronalazi u etici, koja je za njega kompleksna etika i koju definira kao metagledište u razmišljanjima o načelima morala. U tom se svjetlu u Etici analizira odnos između spoznaje i etike, znanosti i etike, politike i etike te ekonomije i etike.

Prijevod Morinove Etike razumljiv je širem krugu čitatelja. U svakom poglavlju navedene su definicije i obrazloženja pojmova i stavova, a na kraju knjige dodan je glosar.

Dodaj u korpu:Novo za March

Matko Vekić
Matko Vekić
4.575,64 RSD
Daniel Kovač
Daniel Kovač
3.656,83 RSD
Auguste Rodin
Auguste Rodin
4.594,01 RSD
Turner in his Time
Turner in his Time
5.512,81 RSD
Warhol’s World
Warhol’s World
4.594,01 RSD
Van Gogh
Van Gogh
3.215,81 RSD
Turner
Turner
3.215,81 RSD
Rubens
Rubens
3.215,81 RSD
Rembrandt
Rembrandt
3.215,81 RSD
Monet
Monet
3.215,81 RSD
Michelangelo
Michelangelo
3.215,81 RSD
Hogarth
Hogarth
3.215,81 RSD
Goya
Goya
3.215,81 RSD