Dohodak od nesamostalnog rada - 4.410,25 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Dohodak od nesamostalnog rada

Dohodak od nesamostalnog rada

4.410,25 RSD

autor: Ksenija Cipek, Tomo Šnajder
broj stranica: 287
godina izdanja: 2010.
vrsta uveza: meki
dimenzije knjige (širina i visina): 17,0 cm x 24,0 cm
jezik: hrvatski


Primici od kojih se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada u najvećoj su mjeri vezani uz odnos poslodavaca i radnika odnosno uz radni odnos ili bivši radni odnos. Ali, dohodak od nesamostalnog rada utvrđuje se i smatra se oporezivim i prema mirovini te poduzetničkoj plaći što si je isplaćuju poduzetnici - fizičke osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti (obrta ili slobodnih zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva), a od te djelatnosti utvrđuju dobit (umjesto dohotka od samostalne djelatnosti) i prema naknadi plaće koja se isplaćuje osobama koje pružaju pomoć i njegu hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, prema posebnom propisu.
Podsjetimo i na činjenicu da se pod radnim odnosom smatra odnos poslodavca i radnika sukladno propisima o radu i drugim propisima koji uređuju radne odnose odnosno odnose poslodavaca i radnika.
Kako je, s početkom od 1. kolovoza 2009. u primjeni i Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Narodne novine, broj 94/09) to se daje i osvrt na temeljne odredbe toga Zakona i opis njegove primjene odnosno postupanja.
Ovim se tekstom nastoji na što pregledniji i jednostavniji način prikazati moguće slučajeve koji se događaju u praksi pri utvrđivanju i oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada i drugih obveza propisanih prema dohotku od nesamostalnog rada:
- obračunavanju i plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja te
- obračunavanju i plaćanju posebnog poreza na plaću, mirovinu i druge primitke.
Posebno su obuhvaćene obveze i način vođenja propisanih evidencija te obveze i način sastavljanja i podnošenja propisanih izvješća u svezi s dohotkom od nesamostalnog rada odnosno utvrđenom predujmu poreza na dohodak i prireza te posebnog poreza na plaću i mirovinu i doprinosa po istoj osnovi. Navedeno je, zbog lakšeg razumijevanja, potkrijepljeno primjerima.

Dodaj u korpu:Novo za November

COUNTRY HOUSES
COUNTRY HOUSES
11.209,39 RSD
LIVING WITH COLOUR
LIVING WITH COLOUR
11.209,39 RSD
SEASIDE LIVING
SEASIDE LIVING
11.209,39 RSD
TIMELESS RENOVATIONS
TIMELESS RENOVATIONS
11.209,39 RSD
SWIMMING POOLS
SWIMMING POOLS
7.901,70 RSD
CONTEMPORARY HOUSES
CONTEMPORARY HOUSES
8.636,74 RSD
CLASSICAL LIVING
CLASSICAL LIVING
8.636,74 RSD
COMPACT LIVING
COMPACT LIVING
7.901,70 RSD
CITY HOUSES
CITY HOUSES
7.901,70 RSD