Dohodak od nesamostalnog rada - 4.410,25 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Dohodak od nesamostalnog rada

Dohodak od nesamostalnog rada

4.410,25 RSD

autor: Ksenija Cipek, Tomo Šnajder
broj stranica: 287
godina izdanja: 2010.
vrsta uveza: meki
dimenzije knjige (širina i visina): 17,0 cm x 24,0 cm
jezik: hrvatski


Primici od kojih se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada u najvećoj su mjeri vezani uz odnos poslodavaca i radnika odnosno uz radni odnos ili bivši radni odnos. Ali, dohodak od nesamostalnog rada utvrđuje se i smatra se oporezivim i prema mirovini te poduzetničkoj plaći što si je isplaćuju poduzetnici - fizičke osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti (obrta ili slobodnih zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva), a od te djelatnosti utvrđuju dobit (umjesto dohotka od samostalne djelatnosti) i prema naknadi plaće koja se isplaćuje osobama koje pružaju pomoć i njegu hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, prema posebnom propisu.
Podsjetimo i na činjenicu da se pod radnim odnosom smatra odnos poslodavca i radnika sukladno propisima o radu i drugim propisima koji uređuju radne odnose odnosno odnose poslodavaca i radnika.
Kako je, s početkom od 1. kolovoza 2009. u primjeni i Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Narodne novine, broj 94/09) to se daje i osvrt na temeljne odredbe toga Zakona i opis njegove primjene odnosno postupanja.
Ovim se tekstom nastoji na što pregledniji i jednostavniji način prikazati moguće slučajeve koji se događaju u praksi pri utvrđivanju i oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada i drugih obveza propisanih prema dohotku od nesamostalnog rada:
- obračunavanju i plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja te
- obračunavanju i plaćanju posebnog poreza na plaću, mirovinu i druge primitke.
Posebno su obuhvaćene obveze i način vođenja propisanih evidencija te obveze i način sastavljanja i podnošenja propisanih izvješća u svezi s dohotkom od nesamostalnog rada odnosno utvrđenom predujmu poreza na dohodak i prireza te posebnog poreza na plaću i mirovinu i doprinosa po istoj osnovi. Navedeno je, zbog lakšeg razumijevanja, potkrijepljeno primjerima.

Dodaj u korpu: