Dinamička meteorologija - uvod u opću cirkulaciju atmosfere - 4.364,31 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Dinamička meteorologija - uvod u opću cirkulaciju atmosfere

Dinamička meteorologija - uvod u opću cirkulaciju atmosfere

4.594,01 RSD  4.364,31 RSD
Popust: 5%

autor: Šinik, Grisogono
broj stranica: 214
godina izdanja:
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige (širina i visina): 17,0 cm x 24,0 cm
jezik: hrvatski


Autori se detaljno bave planetarnim cirkulacijskim ćelijama u atmosferi, planetarnim valovima i njihovom nestabilnošću, kao i načinom na koji ti procesi utječu na opću cirkulaciju atmosfere. Pri bavljenju spomenutim, relativno zahtjevnim nelinearnim problemima autori se služe odgovarajućim teorijskim sredstvima, a dobivene rezultate dovode u vezu s mjerenjima pri čemu iznose i primjerene fizikalne interpretacije. Upravo je u toj kombinaciji teorijskoga i empirijskog pristupa i u razumijevanju što ga ona omogućuje najveća vrijednost ove knjige.

Knjiga će poslužiti kao udžbenik studentima završnih godina studija geofizike, smjera Meteorologija i oceanografija, studentima pripadajućega doktorskog studija te kao priručnik (podsjetnik) meteorolozima i svima koji se bave problemima dinamičke (teorijske) meteorologije ili dinamikom fluida ili su zainteresirani za njih. Premda opširna literatura o toj tematici postoji na engleskom jeziku, prednost knjige je ta što je napisana na hrvatskome. Zbog sadržaja i jezika na kojemu je napisana, knjiga je dobrodošla na hrvatsko, a vjerojatno i šire (regionalno) tržište.

Sadržajem i metodologijom knjiga pokriva različite važne aspekte dinamičke meteorologije. Neki su od njih „klasični”, poput kvazigeostrofičke teorije i barokline nestabilnosti, bez kojih definicije i tumačenja raznih procesa u atmosferi (a i u oceanima) nisu moguća, a neki su aspekti suvremeniji i vezani su za kontinuirano širenje spoznaja o dinamici atmosfere, posebice u nekoliko posljednjih potpoglavlja knjige u kojima se opisuju varijabilnost opće atmosferske cirkulacije, moguće klimatske promjene i međusobna djelovanja atmosfere i oceana.

Iz sadržaja...
Kvazigeostrofički procesi
Dinamički modeli atmosfere
Hidrodinamička nestabilnost atmosferskih makroprocesa
Energetika opće cirkulacije atmosfere
Planetarni procesi

Dodaj u korpu: