Arhitektura prirode - 2.601,13 RSD : Stručna knjižara, Stručna literatra na jednome mestu!
     
 
 
Korpa je prazna, dodajte nešto!
Arhitektura prirode

Arhitektura prirode

2.738,03 RSD  2.601,13 RSD
Popust: 5%

autor: Zvonko Pađan
broj stranica: 224
godina izdanja:
vrsta uveza: tvrdi
dimenzije knjige (širina i visina): 20,0 cm x 24,5 cm
jezik: hrvatski


Nastanak i razvoj umijeća građenja od prapočetaka do pojave čovjeka Knjiga obuhvaća temeljne vrijednosti gradbe u prostoru i pridonosi uvođenju još uvijek nepriznatih općih kriterija u vrednovanju svekolike gradbe u prostoru.
Pokušala se formulirati opća teorija graditeljstva u prostoru, nezavisno od sadašnjeg zanemarivanja svega što je izvan kruga arhitekture, i dokazati da je riječ o temeljnim vrijednostima gradbenog čina u prostoru, bez kojeg se ne mogu potpuno shvatiti ni čovjekova djela.


... U Arhitekturi prirode prilazi se zanimljivoj analizi logike graditeljskog stvaranja, a to znači temi funkcije, strukture i konstrukcije zaklona i neke vrste nastamba iz carstva raznolikih vrsta živih bića.
Iz predgovora akademika Andre Mohorovičića

Iz recenzija...

... Prikaz oblika koje nalazimo u prirodi daje nam mogućnost da usporedimo ljepotu tog organskog svijeta s ljepotom oblika u umjetnosti.
... U knjizi koja je pred nama građa je sređena u prikaz u kojemu prirodne oblike možemo promatrati mjerilima umjetnosti. Pritom se može govoriti o teoriji arhitekture ili teoriji arhitekture prirode ili umijeću građenja u prirodi.
prof. dr. sc. Boris Morsan, dipl. ing. arh.


... U literaturi nailazimo na samo jednu knjigu slične tematike i vrijednosti, upravo objavljenu raspravu o organskim oblicima u arhitekturi arhitekta Paola Portoghesija. Knjiga Zvonka Pađana svakako će joj biti vrijedna dopuna u širenju ove fundamentalne rasprave koja – na kraju, ponajviše treba govoriti o budućnosti čovjeka, a ne arhitekture.
dr.sc. Nikola Polak, dipl. ing. arh.


... U tom pregledu povijesti graditeljstva prirode jasno je prikazano da su mnoge vrijednosti – isticane kao čovjekov graditeljski specifikum (svrha i funkcija stvorenog prostora, stabilitet i oblikovanje tvorevine) postojale davno prije pojave čovjeka i da postoje kao principijelni presedani prisutni u tvorevinama nižih bića.
Zdravko Mahmet, dipl. ing. arh.

Dodaj u korpu: